POKLIČITE NAS +386 40 288 861

POKLIČITE NAS
040 288 861

Novice

Kako se lotiti "NOVOLETNIH ZAOBLJUB"

Novo leto je pred vrati in marsikdo že razmišlja, katere novoletne zaobljube bodo letos na vrsti. Najbolj pogosti novoletni zaobljubi predvsem pri nas ženskah sta:

  1. želja po spremembi prehranjevalnih navad in
  2. želja po izgubi odvečnih kilogramov

 

No pa poglejmo! Koliko let zaporedoma si si že zaobljubila: »Po novem letu pa začnem s telesno vadbo« ali pa »Januarja pa res začnem zdravo jesti, odrekla se bom sladkarijam in alkoholu« si vztrajala le nekaj tednov, nato pa je motivacija popustila in vrnila si se na stare tire, k starim navadam in razvadam?

Zato ti bom zaupala, kako boš že pred novim letom oblikovala bolj vzdržne zaobljube, ki ti bodo pomagale pri izgubi kakšnega odvečnega kilograma in oblikovanju bolj zdravih prehranjevalnih navad. Lahko se boš že v decembru pripravila na to kaj te čaka in bo vse precej lažje. Prebij se do konca tega zapisa, saj te tam čaka presenečenje.

 

Naj bodo vaši zastavljeni cilji »REALNI IN MERLJIVI«

V teoriji vse lepo in prav, ko si rečemo "OK, letos bom pa res shujšala 20kg", v praksi pa nastane problem, saj se pogosto potem lovljenja te številke ne znamo lotiti pametno in premišljeno. 

Svoj dolgoročni cilj npr - 20 kilogramov, si razdeli na manjše kratkoročne cilje - tako bo postal ta cilj merljiv, časovno opredeljen in specifičen. Na primer: "Če je končna številka, ki jo želiš doseči minus 20kg, je pomembno, da se lotiš zdravega "hujšanja" kajti drugače lahko pride do "jo-jo" efekta. Drži se torej pravila, da v povprečju izgubiš do 0,5kg telesne teže na teden.

Za zdravo izgubo 20 kilogramov zato vzemimo 10 mesecev kar je dobrih 40 tednov. 20 kilogramov deli s desetimi meseci kar nanese 2 kg na mesec. Te 4 kg v mesecu razdelimo po tednih kar bi pomenilo, da bi v enem tednu morala izgubiti 0,5kg telesne teže.Tako svoj dolgoročni shujševalni cilj razdeliš na majhne kratkoročne cilje. Osredotoči se na tedensko ali mesečno številko in začni postopoma. 

 

Ne poslužujte se diet, raje poskrbite za uravnoteženo prehrano

Namesto, da se poslužujemo raznovrstnih restriktivnih diet, ki nam obljubljajo hitre rezultate, raje spremenimo svoje prehranjevalne navade. Samo tako bomo z rezultati zadovoljni na dolgi rok.

Če se izgube telesne mase lotimo na nezdrav način, obstaja velika verjetnost, da bomo dosegli tako imenovani »jo-jo učinek«, kar pomeni, da se bodo že izgubljeni kilogrami tudi vrnili. In ker ni cilj le shujšati, temveč telesno maso tudi zadržati, bomo to dolgoročno najbolj zanesljivo dosegli tako, da poskrbimo za zdravo in uravnoteženo prehrano ter primerno telesno dejavnost.

 

Hrano nakupujte premišljeno

Predlagamo, da si v začetku tedna pripravite celotedenski okvirni načrt obrokov. Napišite si nakupovalni listek, ker se boste tako v trgovini izognili impulzivnemu nakupovanju hrane, ki je ne potrebujete, in tudi take, ki vas nato doma spravlja v neželeno skušnjavo.

 

Obroke pripravljajte sami in v njih uživajte

Če vam čas dopušča je za vaše zdravje najbolje, da si obroke pripravljate sami oz skupaj z vašimi družinskimi člani.
Restavracije, še posebej tiste s hitro prehrano, pa obiskujmo čim manjkrat. S tem, ko hrano pripravljamo sami, imamo nadzor nad sestavinami, ustreznim razmerjem med hranili in tudi nad načinom priprave živil.

Kuhanje je lahko tudi odlična priložnost za naše kreativno ustvarjanje, poskušanje novih receptov in osvajanje novih znanj.

 

Uživajte v hrani

Pomembno je, da si za uživanje hrane vzamemo čas. Jejmo počasi in dobro prežvečimo vsak grižljaj. Hrano uživajmo za mizo in brez prisotnosti motečih dejavnikov, kot so telefon, televizija ali časopis. Če le lahko, jejmo v družbi. Hranjenje naj predstavlja družaben dogodek pri katerem uživamo v hrani in dobri družbi.

 

Ne pozabite na telesno aktivnost

Naše telo je ustvarjeno za gibanje, zato je redna telesna dejavnost eden ključnih dejavnikov za ohranjanje in izboljšanje našega zdravja. S športom povečujemo našo telesno pripravljenost, vzdržujemo mišično maso in povečujemo gibljivost. Vadba je lahko tudi ena izmed oblik sproščanja.

Torej, če je vaš cilj zgraditi zdrav življenjski slog, moramo upoštevati, da redna telesna vadba in uravnotežena prehrana ne moreta ena brez druge. Svetovna zdravstvena organizacija odraslim osebam svetuje vsaj 30 minut zmerne telesne dejavnosti na dan. Ta naj bi vključevala tako aerobno vadbo, kot tudi vaje za ohranjanje moči. Za doseganje boljših učinkov na zdravje pa je čas telesne dejavnosti priporočljivo podvojiti na vsaj 60 minut na dan.

Za izgradnjo zdravega življenjskega sloga pa so poleg prehrane in gibanja pomembni tudi drugi dejavniki. Kolikor se le da, se izogibajmo stresu in poskrbimo za zadostno količino in kvaliteto spanja. Saj veste, zdrav duh v zdravem telesu.

 

Če si se prebila do konca tegale zapisa, pomeni, da si že na dobri poti do prave odločitve oz. svoje novoletne zaobljube. V kolikor čutiš v sebi željo in moč, da bi to lahko po novem letu uresničila oz. se z vso resnostjo lotila, te vabim v našo družbo. V začetku novega leta bom za vse novoletne zaobljube pripravila SUPER UGODNO AKCIJO za paket oblikovanja telesa s prehranskim svetovanjem. Obljubim, da te bom pravočasno obvestila. Nataša WHB Institute